One-Punch Man 1

onepunch

Nimi: One-Punch Man
Tekijä: ONE, Yusuke Murata
Osia luettu: 1/21+
Lukukieli: suomi

Toisin kuin ulkoisesta olemuksesta voisi päätellä, harrastelijasankari Saitama on treenannut itselleen valtavat voimat ja päihittää vastustajan kuin vastustajan yhdellä iskulla. Tämä kuitenkin tekee elämästä tylsää ja niinpä hän toivoo, että jostain löytyisi tarpeeksi voimakas vihollinen tuomaan hänelle haasteita.

One-Punch Man on teos, johon olen törmännyt useaan otteeseen ja kuullut siitä kehuja. Sarjan käsikirjoittaja ONE on kirjoittanut ja piirtänyt myös sarjan Mob Psycho 100, joka kuuluu suosikkeihini niin mangana kuin animenakin, mutta One-Punch Man on jäänyt kohdallani kokonaan paitsioon. Syyt tähän ovat, että sarjassa esiintyy myöhemmin sivuhahmo, joka vaikuttaa minusta enemmän loukkaavalta kuin hauskalta ja en ole mikään supersankareiden tai tappelusarjojen suurin ystävä, joten en ajatellut, että niitä parodioiva teos uppoaisi minuun kovin hyvin. Nyt kun sarja on alkamassa suomeksi (kaupoissa 18.8.) ja postiluukusta kolahti yllättäen näytepokkari, tuli hyvä tilaisuus selvittää, miten sarja toimii sellaisen lukijan kohdalla, joka ei kuulu varsinaiseen kohderyhmään.

Sarjan idea on yksinkertaisuudessaan, että sen päähenkilö Saitama voittaa vastustajan kuin vastustajan yhdellä lyönnillä. Tämä on hauska tapa rikkoa odotukset eeppisistä taisteluista, jotka voisivat jossain toisessa sarjassa kestää monta lukua. Parhaiten vitsi toimii, kun Saitama iskee ilmat pihalle pahiksesta, jolla on vielä kesken monologi taustatarinastaan tai motiiveistaan. Monta kertaa esim. Dragon Ball Z:taa katsoessa olen ajatellut, että nyt vauhtia tähän meininkiin ja että jos hahmot oikeasti keskittyisivät asiaan, tappelut olisivat hetkessä ohi.

Pokkarin pari ensimmäistä lukua ovat itsenäisiä seikkailuja, joilla ei ole paljon tekemistä toistensa kanssa, mutta loppupuolella lukujen välille alkaa tulla jatkumoa pidemmän tarinan ja uusien hahmojen muodossa. Tämä onkin hyvä, sillä sarjan perusvitsi on loppujen lopuksi aika simppeli eikä yksin kannattelisi sarjaa kovin pitkälle.

Pokkarin hauskin vitsi on sen loppupuolella, kun Genos-kyborgi kertoo koko taustatarinansa kahden ruudun aikana. Monissa sarjoissa on liikaa tilanteita, joissa hahmot selittävät monimutkaisia tarinoita ja konsepteja luentomaisesti ja sen korostaminen tällä tavoin on hulvatonta. Muutenkin pokkari parani koko ajan loppua kohden, sillä vaikka Genos ei ehtinytkään vielä kauhean paljon esiintyä, Saitama itsekin tuntuu hahmona hauskemmalta, kun hänen mukanaan pyörii toinen pysyvä hahmo. Pidin hauskana myös sitä, miten hyönteisasiantuntijan käskettiin lähteä TV-lähetyksessä kotiin, koska hänellä ei ollut mitään sanottavaa tai miten alun itkevällä lapsella on yllään paita, jossa lukee “school child”.

Sarjan isommat vitsit uppoavat varmasti niihin lukijoihin, jotka tykkäävät tappelusarjoista ja tuntevat niille tyypilliset juonielementit. Itse kiinnostuin paljon enemmän pokkarin keskivaiheilla olevasta hetkestä, jossa Saitama pohtii elämänsä yksitoikkoista sävyä ja miten mikään ei tunnu enää miltään. Sanat, joilla hän kuvaili tilannetta kolahtivat ja toivat ensimmäisenä mieleen masennuksen. Pidin myös paljon Saitaman kouluaikoihin sijoittuvasta takaumasta, jossa hän epäonnistui kaikessa. Saitama näyttää hahmona hölmöltä, mutta selvästi hänen sisällään on paljon enemmän kuin mitä ulkokuori paljastaa. Vaikka olenkin lukenut vasta yhden pokkarin, tuntuu jo nyt siltä, että sarjan vakavat hetket toimivat kohdallani paljon paremmin kuin sen huumori. Mob Psycho 100 -sarjassa pidän molemmista yhtä paljon, mutta One-Punch Manin kohdalla en voi olla toivomatta, että se keskittyisi jatkossa enemmän juoneen ja hahmoihin kuin komediaan tai supersankariparodioihin.

En voi olla miettimättä, miten sarja voi olla jo 21 pokkaria pitkä ja vielä kesken. Näkemieni kansien ja muiden kuvien perusteella sarjan hahmokaarti kasvaa jatkossa paljon isommaksi, mikä varmasti auttaa kasvattamaan myös tarinan mittasuhteita. Kuitenkin sen alkuasetelma voittamattomine päähenkilöineen saa pohtimaan, mikä tarinan konflikti pitemmän päälle on. Mob Psycho 100 osoitti, että tarina ylivoimaisesta päähenkilöstä voi olla kiinnostava ja jännittävä, mutta kyseinen sarja vakuutti minut jo ensimmäisessä pokkarissa kun taas One-Punch Manin kohdalla en vielä ole jäänyt koukkuun.

Potentiaalia kuitenkin löytyy jo mainitsemastani hahmokaartista mutta myös sarjan miljööstä. Sarja tuntuu sijoittuvan maailmaan, jossa mutaatiot ovat arkipäivää ja hirviöt hyökkäilevät kaupunkien kimppuun aina vain useammin. Kaikelle tälle varmaan löytyy syy, kunhan sarja etenee tarpeeksi pitkälle.

Yusuke Muratan piirrokset ovat upeaa katsottavaa. Hahmot ja taustat on piirretty yksityiskohtaisesti ja taistelukohtauksissa on räjähtävä meininki. Olen itse asiassa yllättynyt, miten väkivaltaisia sen tappelut ovat. Useaan otteeseen vastustajat lytätään verilammikoiksi tai heiltä lentävät silmät päästä. Hyttystarinassa murtovarkaan kova kohtalo oli suorastaan kuvottavaa katsottavaa. Suomipokkarin painojälki on pääosin hyvää ja piirrokset näyttävät siisteiltä myös silloin, kun on käytetty yksityiskohtaista viivaa. Ajoittain puhekuplat ovat vähän sottaisia, mutta ei häiritsevästi. Käännös tuntuu toimivalta ja sarjan lukeminen on sujuvaa.

Kaiken kaikkiaan One-Punch Man on ensimmäisen pokkarin perusteella hienosti piirretty ja täynnä toimintaa oleva sarja, josta löytyy niin komediaa, väkivaltaa kuin potentiaalia syvemmälle hahmokehitykselle. Omalla kohdallani se ei vielä ensimmäisen pokkarin perusteella täysin uponnut, mutta jos on kiinnostuneempi toiminnasta ja genreparodiasta kuin vakavammista elementeistä, sarja voi olla napakymppi.

One thought on “One-Punch Man 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s