Ryuko

ryuko

Nimi: Ryuko
Tekijä: Eldo Yoshimizu
Osia luettu: 2/2
Lukukieli: saksa

Ryuko on rikollisuuden, poliittisen juonittelun ja väkivallan keskellä varttunut nainen, joka on oppinut selviämään tässä synkässä maailmassa voittajana. Saatuaan selville, että hänen kuolleeksi olettamansa äitinsä on yhä elossa, Ryuko tappaa yakuza-isänsä ja lähtee uskollisen joukkonsa kanssa etsimään äitiään. Mutta kaiken takana on jotain niin suurta, että eri rikollisjärjestöt ja CIA ovat myös kiinnostuneita hänen tekemisistään.

En juurikaan katso toimintaelokuvia, mutta Ryukoa lukiessa tuli silti olo, että katson sellaista sen sijaan, että luen sarjakuvaa. Syy tähän saattaa olla, etten muista koskaan lukeneeni mangaa, jossa olisi näin paljon elementtejä, jotka ennemmin yhdistän elokuviin tai TV-sarjoihin kuin sarjakuviin. Tarinan juuret ulottuvat kylmän sodan aikoihin, sillä Ryuko vietti lapsuutensa 80-luvun Lähi-Idässä ja ensimmäisessä osassa on pitkä takauma tragediaan, jossa neuvostojoukot tuhoavat afganistanilaisen kylän. Tämä tapahtuma nivoo yhteen niin Ryukon kuin monen sivuhahmonkin taustatarinat. Myös nykyaikaan sijoittuvissa kohtauksissa viitataan usein politiikkaan ja historiaan tavalla, jota en yleensä mangassa kohtaa. Todennäköisesti en vain lue tarpeeksi tällaista mangaa, mutta Ryukon tunnelma oli alusta loppuun oudolla tavalla tuttu ja silti mangan lukijana vieras.

Ryukon matka äidin löytämiseksi on täynnä juonittelua ja väkivaltaa, ja hän päätyy keskelle valtataistelua, jonka palkintona on ympäri maailmaa vaikuttavan salaisen järjestön johtajuus. Tätä asemaa havittelee myös hongkongilaisen rikollisjärjestön nuori tytär, minkä lisäksi Yhdysvallat pyrkii tuhoamaan järjestön kokonaan. Ryukoa kiinnostaa tämän kaiken keskellä vain äidin löytäminen, mikä tuo hänen hahmoonsa tarpeeksi inhimillisyyttä kaiken väkivallan ja tappamisen keskellä. Lisäksi hänen kumppaninsa, entinen neuvostosotilas Nikolaj, ennen CIA:lle työskennellyt japanilainen Kandori, vallasta syöstyn arabikuninkaan tytär Barelle sekä japanilainen Sasori, ovat sivuhahmoina juuri sen verran kiinnostavia, että lukija välittää siitä, selviävätkö he kaikesta hengissä vai eivät. Tämä onkin hyvä, sillä väkeä kaatuu sarjassa jatkuvasti ja siihen turtuisi nopeasti, ellei joukossa olisi myös sympaattisia hahmoja.

Sarjan asenteessa minua miellytti eniten, miten seksikäs se on olematta silti yhtä silmille hyppivä kuin todella monet muut sarjat. Paljasta pintaa ja kauniita naisvartaloita näkyy, mutta sarjassa ei ole yhtään kohtausta, joka olisi saanut minut ajattelemaan, että hahmot piirrettiin tietystä kuvakulmasta vain tissien tai takamuksen esittelemiseksi. Sarjan tunnelma tuntuu niin aikuiselta, ettei seksistä tarvitse edes tehdä mitään numeroa. Toisessa osassa on mukana myös romantiikkaa, mutta se jää sen verran taka-alalle, että lukija saa itse täydentää tarinan loppuun sen antamien viittausten perusteella.

Piirrokset ovat luonnosmaisia ja ajoittain niin sotkuisia, että erityisesti toimintakohtauksissa on vaikea saada selvää, mitä oikein tapahtuu. Kaikki on kuitenkin piirretty niin tyylikkäästi, että tämän antaa sarjalle anteeksi. Minulle tuli ajoittain mieleen vanhat Lupin III -tarinat, vaikka Ryuko ei olekaan millään tapaa komedia. Piirroksissa kuitenkin on jotain hyvin samanhenkistä.

Tarina saa lopulta päätöksen, jossa kaikki langat sidotaan yhteen onnistuneemmin kuin aluksi odotin. Sarjan ensimmäinen osa on turhan sekava ja heittää lukijan tapahtumien keskelle ilman sen suurempia selityksiä, mutta toisessa osassa kaikki nivoutuu yhteen niin, että lukija ainakin ymmärtää, mitä tapahtui ja miksi. Joidenkin hahmojen ja juonielementtien olisin toivonut saavan enemmän pohjustusta ja että tarina olisi edennyt hieman hitaammin. Mutta kaiken kaikkiaan Ryuko oli piristävä toimintapläjäys, jonka jaksaa lukea vielä toisenkin kerran juuri siksi, että se on täyttä tykitystä alusta loppuun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s