Chiisakobee

chiisakobee

Nimi: Chiisakobee
Tekijä: Minetaro Mochizuki, Shuugorou Yamamoto
Osia luettu: 4/4
Lukukieli: saksa

Tulipalo tekee tuhojaan Ichinomachin alueella Tokiossa ja nuorella Shigejillä on yhtäkkiä harteillaan palossa kuolleiden vanhempiensa omistama rakennusfirma Daitome. Kotiapulaiseksi palkattu lapsuudenystävä Ritsu ottaa huomaansa viisi orpoa, joilla ei palon jälkeen ole kotia. Yhteiselo ei ole helppoa taloudellisten ja muidenkin ongelmien keskellä.

Neliosainen Chiisakobee on sovitus Shuugorou Yamamoton romaanista, joka sijoittuu edo-kaudelle. Mangassa tarina on siirretty nykyaikaan, mutta samalla se on sen verran ajaton, että suurimman osan aikaa tuntui, kuin tapahtumat olisivat voineet sijoittua esim. 1970-luvulle. Viittaukset nettipeleihin ja kännyköiden esiintyminen kuitenkin rajaavat aikahaarukkaa modernimpaan suuntaan.

Manga on tunnelmaltaan hyvin rauhallinen ja niin aito, että se on välillä ahdistavaa luettavaa. Mitään hirveää ei alun tulipalon jälkeen tapahdu, mutta hahmojen kokemat ongelmat ovat niin arkisia, että ne käyvät tunteisiin. Itse koin erityisen painostavaksi viiden orpolapsen kuvauksen. Heillä kaikilla on tunnepuolen ongelmia, jotka eivät ratkea kuin itsestään vain sen takia, että Ritsu on päättänyt tarjota heille kodin. Päinvastoin – lapset kapinoivat avoimesti Ritsua vastaan, kiintyvät säännöllisesti kylässä käyvään naapuruston naiseen, varastelevat, kärsivät ahdistuksesta, käyttäytyvät törkeästi naapureita kohtaan ja aiheuttavat ongelmia kuin haluaisivat todistaa, että Ritsu kuitenkin hylkää heidät vielä. Lastensuojeluviranomaiset esiintyvät sarjassa useaan otteeseen, mikä tuntuu painostavalta.

Tarina kerrotaan pääosin Shigejin ja Ritsun näkökulmasta. Shigeji päättää ottaa vastuun vanhempiensa rakennusfirmasta, vaikka hänen ammattitaitoaan ja kokemustaan epäillään ja hän joutuu ottamaan lainaa voidakseen tehdä loppuun jo aloitetut rakennustyöt. Hän ja työntekijät tekevät jatkuvasti ylitöitä pitääkseen firman pinnalla, koska Shigeji kieltäytyy itsepintaisesti ottamasta vastaan apua isänsä ystäviltä. Samaan aikaan Ritsu hoitaa kotia ja yrittää tehdä niin kuin kokee oikeaksi, vaikka hänellä on jatkuvasti olo, ettei hän ole tarpeeksi hyvä mihinkään.

Päähenkilöt voittavat lopulta kokemansa vaikeudet, mutta se tapahtuu hitaasti ja ilman sen kummempaa ilotulitusta. Mangasta puuttuvat täysin tyypilliset kohtaukset, joissa hahmo saa yhtäkkiä motivaatiota ahkeroida kovemmin tai ymmärtää kuin salaman iskusta, mitä hänen pitää tehdä. Shigeji ja Ritsu pyöriskelevät kaikki neljä pokkaria omien ongelmiensa parissa ja miettivät, mikä olisi oikein ja mitä virheitä he ovat jo tehneet. Ritsun tunteet Shigejiä kohtaan heräävät nopeasti, mutta hän ei usko hänellä olevan mitään mahdollisuuksia kauniin, lahjakkaan ja rikkaasta perheestä tulevan Yukon rinnalla. Neljännen pokkarin kansi spoilaa, miten sarja lopulta päättyy. Olisin toivonut mangalta hieman enemmän Shigejin tunteisiin syventymistä. Hänen ajatuksensa pyörivät pääasiassa rakennusfirman ympärillä ja Ritsua ajatellessaan hän ei missään vaiheessa vaikuta aidosti rakastuneelta – ei edes silloin, kun kosii tätä. Sarja kyllä selittää, miksi Shigeji on rakastunut Ritsuun, mutta ei koskaan näytä sitä hahmon teoissa. Toisaalta tämä sopii sarjan tunnelmaan paremmin kuin minkäänlaiset ylimitoitetut sydämentykytyskohtaukset.

Sarjan piirrokset ovat selkeitä, ajoittain jopa karikatyyrimaisia. Hahmojen ilmeet eivät juuri vaihtele kohtauksesta toiseen, vaan kaikilla näyttää olevan muuttumaton naamio kasvoillaan riippumatta siitä, mitä tunteita he parhaillaan käyvät läpi. Tämä on aluksi hieman häiritsevää, mutta siihen tottuu ja piirrokset ovat lopulta tärkeä osa sarjan tunnelmaa.

Chiisakobee on mukavan erilaista mangaa kuin mihin olen tottunut, mutta suosittelen sitä vain niille, jotka haluavat lukea rauhallista ihmissuhdedraamaa, jossa ei ylireagoida tai juosta yllättävästä käänteestä toiseen. Ajoittain tästä tuli samanlainen olo kuin katsoessa suomalaista sarjaa Puhtaat valkeat lakanat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s