Fair, Then Partly Piggy

 

Kolmosluokkalainen Noriyasu kirjoittaa joka päivä päiväkirjaansa. Erään kerran tullessaan koulusta kotiin hän löytää äitinsä lukemassa hänen kirjoituksiaan ja päättää kostaa kirjoittamalla keksittyjä juttuja äidin yllättämiseksi. Mutta entä kun hänen etukäteen kirjoittamansa hassut päiväkirjamerkinnät käyvätkin toteen?

Vuonna 1988 valmistunut Fair, Then Partly Piggy on hyvin yksinkertainen mutta sitäkin hurmaavampi lastenelokuva. Sen tarinassa ei ole mitään ihmeellistä ja itse asiassa sama juoni käydään läpi kahteen kertaan. Ensin Noriyasu saa kaaosta aikaan keksimällä päiväkirjaansa päivä päivältä oudompia tapahtumia, jotka lopulta kulminoituvat sikojen sadekuuroon. Hänen onnistuu kuitenkin perua kaikki kumittamalla kirjoittamansa merkinnät ja piirtämänsä kuvat. Pian tämän jälkeen koulussa käsitellään sanomalehtiä ja hän päättää alkaa toimittajaksi. Ensin Noriyasu kirjoittaa vain tositapahtumista ja julkaisee sanomalehteään pyhäkön ilmoitustaululla, mutta artikkeleiden kohteeksi joutuneet ihmiset eivät halua heidän asioitaan käsiteltävän julkisesti. Näin ollen Noriyasu päätyy kirjoittamaan keksittyjä uutisia, ettei kukaan loukkaantuisi. Ja taas kerran hänen kirjoittamansa höpötykset käyvät toteen.

En välttämättä olisi tarvinnut toista kierrosta täysin samaa ideaa, mutta onneksi Noriyasun keksimät tarinat ovat kivan höpsöjä ja saavat aikaan iloista kaaosta, jota on hauska seurata. Noriyasu on ainoa, joka näkee tapahtumissa mitään outoa, mikä myös lisää huvittavaa tunnelmaa. Kaikki muut ihmiset pitävät täysin normaalina, että tytön päässä voi kasvaa tulppaaneja ja että seuraavana päivänä on sikapäivä, jolloin esim. kaikista komeroista ja vesihanoista tulee sikoja puolen päivän jälkeen.

Elokuvan hahmot ovat yksinkertaisia mutta liikkuvat eloisasti ja hauskasti. Visuaalisesti parasta antia ovat kuitenkin taustat, joista monet näyttävät olevan tusseilla tai väriliiduilla piirrettyjä. Se antaa elokuvalle hauskan tunnelman ja pidän muutenkin tällaisesta hyvin värikkäästä ja iloisesta miljööstä, joka syystä tai toisesta tuntuu olevan yleinen 80-luvun tuotannoissa. Ääninäyttelyn puolella oli kiinnostava havainto, että pääosaa esittää vain 12-vuotias Daisuke Namikawa, joka on tuttu todella monesta sarjasta.

Mikäli haluaa katsoa elokuvan, joka on pelkkää iloista kohellusta ja hyvän tuulen komediaa, Fair, Then Partly Piggy toimii erinomaisesti. Nautin itse kaikkein eniten ihan tavallisista arjen asioista, joita elokuva kuvasi. Oli hauska nähdä perheen isä katsomassa Devilmania TV:stä, kotirouvat ostoksilla kaupungilla ja oppia, että soittamalla numeroon 177 saa kuulla päivän säätiedotuksen. Kovin kiinnostavaa juonta tai hahmokehitystä on turha odottaa, mutta ei elokuva niitä kaipaakaan.

Discotekin julkaisussa tulee samalla sekä DVD että Blu-ray. Itse katsoin BD-version, joka näytti kaikin puolin erinomaiselta. Ekstroissa on näyte lastenkirjasta, johon elokuva perustuu. DVD-levy toimii suomalaisissa soittimissa ilman kikkailuja, mutta BD:n katsomiseen tarvitaan koodivapaa soitin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s