Takarajima

Tämä on hieman muokattu versio arvostelusta, jonka kirjoitin vuosia sitten Kupoliin. Vaikka katsoisin miten paljon animea, en usko, että mikään sarja voi syrjäyttää Takarajimaa suosikkinani.

Eletään 1700-luvun lopun Englannissa. Jim Hawkins on nuori poika, joka pitää yhdessä äitinsä kanssa majataloa rannikon tuntumassa. Eräänä myrsky-yönä heidän vieraakseen saapuu salaperäinen merimies, jolta Jim saa vanhan merikartan. Karttaan on merkitty legendaarisen kapteeni Flintin aarteen kätköpaikka, ja Jim lähtee yhdessä kahden perhetuttavansa kanssa sitä etsimään. Aluksi matka sujuu hyvin, mutta mitä lähemmäs karttaan merkittyä saarta päästään, sitä selvemmäksi käy, että laivan miehistön joukossa ei ole kaikki kohdallaan.

Takarajima (1978-1979) perustuu Robert Louis Stevensonin maailmankuuluun kirjaan, joka Suomessa tunnetaan nimellä Aarresaari. Vuonna 1883 julkaistusta kirjasta on tehty lukemattomia elokuva- ja TV-sovituksia, joista ainakin neljä on animea. Eniten huomiota lännessä ovat ehkä saaneet Shin Takarajima (1965) sekä Doubutsu Takarajima (1971), joissa molemmissa käytetään eläinhahmoja. Myös yksi Manga Sekai Mukashi Banashi -sarjan jaksoista perustuu Aarresaareen.

TMS Entertainmentin 26-jaksoinen versio on alkuperäisteokselle harvinaisen uskollinen. Kirjan sivuilta on nostettu esiin lukuisia yksityiskohtia, dialogia ja kohtauksia täysin sellaisinaan tai hieman muutettuina. Toisin kuin monissa muissa versioissa, lähes kaikki kirjassa nimeltä mainitut henkilöt ovat mukana. Sarjan pituus onkin yksi sen valttikorteista elokuvasovituksiin verrattuna: tekijöillä on ollut paljon enemmän mahdollisuuksia syventyä eri hahmoihin ja pätkiä tarina sopiviin paloihin. Hieman ennen puoleen väliin sarjaa ujutettuja tylsähköjä fillereitä lukuun ottamatta juoni kulkee nopeasti eteenpäin.

Kaikkein parhaiten pituus palvelee Jimin ja Silverin ystävyyden kehittymistä. Hahmoilla on aikaa tutustua toisiinsa ja tehdä asioita yhdessä, joten kun se kaikkien jo ehkä tietämä spoileri tapahtuu, se tuntuu oikeasti pahalta. Jimin pettymys ja katkeruus on kuvattu hienosti ja kenties sarjan paras kohtaus löytyy keskivaiheilta, kun Jim ei kaikesta huolimatta pysty tappamaan Silveriä, vaikka niin haluaisi. Vaikka tämä dynamiikka onkin sarjan kantava voima, muutkin hahmot kuitenkin saavat huomiota ja tuntuvat oikeilta ihmisiltä. Monien elokuvaversioiden ongelma on, että esim. Livesey tai Trelawney jäävät hyvin ohuiksi, koska käytettävissä oleva aika tarvitaan Jimille ja Silverille.

Joitakin muutoksia tarinaan ja hahmoihin on tehty. Näistä näkyvin on Jimin lemmikkileopardi Benbow, jolle ei löydy mitään vastinetta alkuperäisteoksesta. Benbow on maskottieläimeksi harvinaisen paljon taka-alalla eikä oikeastaan missään vaiheessa nouse merkittävään rooliin. Suurimman osan ajasta Benbow on kuin lavaste, joka roikkuu Jimin mukana. Hahmon voi halutessaan nähdä vain perinteenä lisätä söpö eläin joka paikkaan, mutta Benbow’lla on myös tarkoituksensa. Jim viettää sarjan aikana pitkiä pätkiä seikkaillen yksin. Näissä kohtauksissa Benbow tarjoaa Jimille jonkun, jolle puhua ja selittää ympärillä tapahtuvia asioita niin, että katsojallekin tulee kaikki selväksi.

Muutoksia alkuperäiseen tarinaan tulee loppupuolella enemmän, sillä aarre löytyy lopulta aivan eri paikasta kuin kirjassa ja muutaman henkilöhahmon kohtalot on pistetty täysin uusiksi. Abraham Gray on kirjassa hädin tuskin muuta kuin nimi, joka vilahtaa pari kertaa sen yhden siistin kohtauksen jälkeen, mutta animessa hänet on nostettu tärkeään rooliin. Mukaan on lisätty myös uusi hahmo, Puppy, joka toimittaa osittain samaa virkaa kuin kirjassa esiintyvä Dick.

Jimin lisäksi keskeisessä roolissa on tietenkin merirosvo Silver, jonka sarja esittää positiivisemmassa valossa kuin yleensä. Tässä versiossa hän on lähes yli-ihminen ja niin hurmaava, että jopa tarinan tuntevat katsojat eivät voi olla pitämättä hänestä. Vaikka Silver näyttää myös raadollisen puolensa, hänen vetovoimansa on niin suuri, ettei häntä voi ainakaan täysin inhota. Silver varastaa jokaisen kohtauksen ja jättää kaikki muut hahmot auttamatta varjoonsa. Tällainen yhden hahmon ylivertaisuus käy pitemmän päälle puuduttavaksi. Silverin uskottavuus hahmona kärsii hieman hänen käsittämättömien saavutustensa takia. Mikäli etsii jotain vertailupohjaa, suomeksikin julkaistun Lindbergh-mangan Shark on selvästi saanut vaikutteita Takarajiman Silveristä.

Sarjan tarinassa on kaksi kiinnekohtaa: aarteen etsiminen sekä Jimin ja Silverin ystävyyden kehittyminen. Sarjan sankarit ovat aarteen perässä seikkailumielessä kun taas merirosvot katsovat rikkauksien kuuluvan heille, sillä suurin osa heistä kuului alunperin kapteeni Flintin miehistöön. Konflikti sankareiden ja merirosvojen välillä on sarjan jännityksen lähde, jonka poistuttua pari viimeistä jaksoa sortuvat tylsiksi, aivan kuin hahmot olisivat Aarresaarella vain lomalla.

Sarjan iän huomaa heti hahmosuunnittelusta ja animaatiosta. Hahmot on piirretty hyvin rosoisesti ja kaikki vähemmän tärkeä on helposti vinksallaan ja kuin hutaisten tehty. Animaation tasossa on selviä eroja jaksojen välillä. Tarkkasilmäinen katsoja näkee heti, mitkä jaksot ovat saman tiimin kädenjälkeä. Hahmot ovat auttamatta vanhentuneen näköisiä monen nykykatsojan silmissä. Sama näkyy myös animaatiossa, joka on välillä kömpelöä ja säästeliästä. Myös omituisia väritysvirheitä esiintyy erityisesti taustahahmoissa, mutta päähenkilötkään eivät niiltä säästy. Monet dramaattiset kohtaukset ja takaumat on ohjaaja Osamu Dezakin tyylille uskollisesti kuvattu käsinmaalattuina still-kuvina animaation sijaan. Mikäli kuitenkin pitää vanhemman animen tunnelmasta ja tyylikeinoista, Takarajima on miellyttävää katsottavaa. Itse tykkään siitä, miten käsin tehdyltä vanha anime näyttää. Pienet kauneusvirheet siellä täällä ovat vain persoonallisia.

Tekijät ovat perinteisen merirosvomusiikin sijaan suosineet jazzahtavia melodioita, jotka kuulostavat ainakin aluksi omituisilta yhdistettyinä klassikkoseikkailuun. Omalaatuisuudestaan huolimatta sarjan musiikki ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta erityisen mieleenpainuvaa.

Ääninäyttely on hyvälaatuista, mutta Silveriä esittävän Genzo Wakayaman lisäksi kukaan ei yllä loistavaan suoritukseen. Wakayama antaa Silverille juuri sopivan ylimielisen veikeän äänen, joka tarvittaessa madaltuu hyvinkin inhottavaksi. Jimille äänensä antavan Mari Shimizun suoritus on peruslaatua oleva nuoren pojan ääni, jonka tilalle voisi kuvitella puhumaan melkein minkä tahansa samanikäisen hahmon. Itse tunnistin näyttelijöiden joukosta vain Trelawneyta esittävän Junpei Takiguchin, jonka ääni on jäänyt mieleen vanhoista Lupin III -jaksoista.

Sarjan saatavuus Euroopassa on hyvä, mutta kielitaitoa tarvitaan. Takarajima on saatavilla DVD:llä ainakin Saksassa, Italiassa sekä Ranskassa. Ranskassa on jopa useampi julkaisu ja sarja on julkaistu Blu ray -boksina viimeksi vuonna 2015. Yhdysvalloissa sarja ei ole laillisesti saatavilla, mutta en ihmettelisi, jos Discotek jonain päivänä julkaisisi sen. Sarjan tiivistävään kokoelmaelokuvaan on olemassa englanninkielinen dubbi, jonka voi joissakin maissa (ei valitettavasti Suomessa) katsoa TMS Entertainmentin YouTube-kanavalta. Lisäksi on olemassa n. 8-minuutin lyhäri, joka kertoo jo aikuisesta Jimistä.

Takarajima on pituutensa ansiosta syvällisempi Aarresaari-sovitus kuin moni virkaveljensä, mutta mitään uutta se ei tuo kehiin. Kirjan lukeneet tai muun sarjan tai elokuvan nähneet katsojat eivät pääse yllättymään juuri missään vaiheessa. Sarjaa voi suositella lähinnä niille, joille Aarresaari ei ole ennestään tuttu tai jotka rakastavat sitä ja haluavat nähdä kaikki versiot. Sarjan ikä voi olla kynnys monille nykykatsojille, mutta 70-luvun animaatiosta pitäville se puolestaan on silmäkarkkia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s